Ειρήνη Βεργοπούλου

Η "νοικοκυρά" δυτική Ευρώπη…

Ο χθεσινοβραδυνός διορισμός του Χέρμαν βαν Ρομπάι για πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, φλαμανδός του Βελγίου, αλλά και της βρετανής βαρόνης και πρώην προέδρου της βουλής των Λόρδων Κάθριν Αστον ως διαχειρίστριας της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.,μου έφερε αυθόρμητα στη μνήμη έναν κλασικότατο πίνακα της αναγέννησης, απο την εποχή της ακμής της φλαμανδικής ζωγραφικής, το έργο «Ο τραπεζίτης και η γυναίκα του», ζωγραφισμένος το 1514 απο τον Κουέντιν Μέτσις, στην περίοδο της άνθισης της φλαμανδικής ζωγραφικής, και απόλυτα μέσα στο πνεύμα της τότε εποχής, καιρών οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής άνθισης για την Ευρώπη….

Αν και η σημερινή Ευρώπη δεν μοιράζεται τις ίδιες συνθήκες, ωστόσο οι φυσιογνωμίες στον πίνακα είναι απόλυτα χαρακτηριστικές των λαών εκείνων. Ο κύριος βαν Ρομπάι με την κυρία ‘Αστον, η οποία μοιάζει να ξεπήδησε εντελώς απο πορτραίτα μελών της αριστοκρατίας στην εποχή των -rule Brittania- Τυδώρ, τοποθετήθηκαν με το σκεπτικό να νοικοκυρεύουν τα τεκταινόμενα στην ‘Ενωση, με τη μεθοδικότητα και την ψυχρή λογική που έχουν οι φιγούρες στο έργο του 1514, προσπαθώντας να βάλουν «μια τάξη» σε μια ηπειρο σε κατάσταση ύφεσης, σε μια ήπειρο πολλών εθνών, αντιθέσεων, και κρατικών συμφερόντων, όπου «τάξη» whatever that means…..

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Η "νοικοκυρά" δυτική Ευρώπη…

  1. Μακάρι ναχεις δικηο Ειρηνη! αλλα πολυ φοβαμαι οτι …. "Με τον τρόπο αυτό και μέσα σ’ ένα κλίμα πλήρους αδιαφάνειας για τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και συναλλαγές τους όλες τις τελευταίες ημέρες, που θύμιζε, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη «διαδικασίες εκλογών στην πρώην Σοβιετική Ένωση», οι «μεγάλοι» της Ένωσης πέτυχαν να «θάψουν» κυριολεκτικά τις φιλοδοξίες για μια αναβάθμιση της Ενωμένης Ευρώπης στον κόσμο και να κρατήσουν για λογαριασμό τους τις πρωτοβουλίες που κρίνουν σκόπιμες να αναλάβουν για τα συμφέροντα των χωρών τους." Αρθρο του Γιωργου Δαράτου.

  2. Ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι (τουλάχιστον για αρχή). Η ύπαρξη Προέδρου της ΕΕ είναι μια αρχή για την δημιουργία Ομοσπονδίας. Ας υποστηρίξουμε τέτοιες κινήσεις κι ας παλέψουμε για την βελτίωσή τους.Ο μόνος ασφαλής τρόπος να κάνει κανείς λάθος, είναι να μην κάνει τίποτε. Ο δε ασφαλέστερος είναι να στέκεται συνεχώς επικριτικά απέναντι στις αλλαγές!

  3. με γεια το μπλογκ Θεοδωρε!…..αγγελικη και θεοδωρε,η τοποθετησή μου είναι ελαφρά ειρωνική αλλά αφήνει και ανοικτή την ερμηνεια για το πώς θα δράσουν….επι της ουσίας, η παλαια δυτικη Ευρωπη, θελει να ελεγχει τα οικονομικα και τα πολιτικα της ηπειρου,και επι της ουσιας, ο αγγλοσαξονικος αξονας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: