Ειρήνη Βεργοπούλου

Παιδιά ορφανά απο Τύχη.

Γέμισαν οι οθόνες και τα μόνιτορ των υπολογιστών απο αυτά τα βλέματα. Τα μάτια μοιάζουν δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα μικρά προσωπάκια. ‘Ισως είναι η έκφραση της πελώριας απορίας και θλίψης που τα κάνει να φαίνονται έτσι αφύσικα μεγάλα.
Είναι τα μάτια των παιδιών της Αιτής. Εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά. Στην πολύπαθη αυτή χώρα, τα ορφανά ήταν ήδη πολλά, και ζευγάρια απο τον πλούσιο , αλλά συχνά άγονο κόσμο, τα ζήταγαν για υιοθεσία. Τώρα είναι πολύ περισσότερα…έχουν μόλις γεννηθεί μερικά απο αυτά, με προχειρες καισαρικές, μέσα στα συντρίμια. Δεν ξέρω αν τα τυχερά παιδιά είναι αυτά που καταπλακώθηκαν και πέθαναν ή αυτά που επέζησαν και τώρα δεν εχουν απολύτως τίποτα, μήτε οικογένεια, μήτε τροφή, νερό, περίθαλψη ανθρωπινή.

Το σφάλμα τους : γεννήθηκαν στην φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, σε κοινωνία που μαστίζεται απο δεισιδαιμονίες και βία αλλά και όπου κάποιοι δεν της επιτρέπουν να ορθοποδήσει σαν κράτος.
Σαν και αυτά είναι και εκατομμύρια άλλα παιδιά όμως. ‘Ολα έκαναν το ίδιο σφάλμα. Γεννήθηκαν σε χώρες όπου δεν ισχύουν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Στατιστικά, απο καπρίτσιο της Τύχης, δεν γεννήθηκαν στο ελάχιστο εκείνο κομμάτι τους παγκόσμιου χάρτη που απολαμβάνει τη ζωή με αχόρταγο τρόπο και όπου τα παιδιά μεγαλώνουν συχνά σε συνθήκες ατελείωτου χαβαλέ.

Το ζάπιν με φέρνει σε άλλες κάπως παρόμοιες εικόνες ματιών. Κυριακή βράδυ στους «Πρωταγωνιστές», βλέπουμε την ιστορία της Φορτούν, που το όνομά της σημαίνει μοίρα.. Ζει κάπου κρυμμένη εδώ στην Αθήνα.Κλεισμένη μήνες σε ένα δωμάτιο στην οδό Σωκράτους. Είναι εικοσάχρονη Σομαλή και κατέφυγε στην Ελλάδα για να γλυτώσει τον εμφύλιο στη χώρα της. Δεν της έχει μείνει κανένας και τίποτα στην πατρίδα της.
‘Εχει δυο παιδάκια, που τα συνέλαβε μετά απο βιασμούς, στο οδοιπορικό μέχρι να φτάσει Ελλάδα. Προσπαθεί με το γάλα της να τα κρατήσει στη ζωή, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τα βλαστάρια αυτά. Σε αντίθεση με τα «καταραμένα» απο «Θεό» και ανθρωπους της Αιτής, τούτα δω κοιτάνε τουλάχιστον την κάμερα χαμογελαστά, έχουν τη μανούλα τους και είναι πολυ νήπια ακόμα για να καταλάβουν…..

Για να καταλάβουν ότι ειναι ορφανά απο Τύχη και ότι στη Γη αυτή η στατιστική είναι , συνήθως, μια εξαιρετικά σκληρή αλήθεια……

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: