Ειρήνη Βεργοπούλου

‘Αλφα Βέντους

Εικόνα από το κοντινό μέλλον: τεράστιο «πάρκο» στη θάλασσα με ανεμογεννήτριες, σε νησί της βόρειας Γερμανίας, με την ονομασία ‘Αλφα Βέντους….δώδεκα ανεμογεννήτριες, η καθε μιά , 85 μέτρα ψηλη, 700 τόννοι βάρος, 30 μέτρα η βάση μέσα στη θάλασσα, θα παράγουν ρεύμα για 50 000 νοικοκυριά, το κόστος κατασκευής 250 εκ ε…υρώ…..πολλές οι αντιρρήσεις για τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων υπάρχουν, η Ελλάδα προχωράει στην υιοθέτηση αυτού του είδους παραγωγής ενέργειας…. ίδωμεν….
Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “‘Αλφα Βέντους

  1. Είσαι βεβαία Ειρήνη πως οι ''οικολόγοι'' της Ελλάδος θα επιτρέψουν να τοποθετηθούν τέτοιες κατασκευές στα ελληνικά νερά;;;Δεν είναι ιδιαίτερα άγνωστο το φαινόμενο όταν γίνονται έργα μεγάλα στη χώρα αυτή (βλέπε τούνελ σε Αγ. Κωνσταντίνο -Καμμένα Βούρλα) οι οικολογικές οργανώσεις , ορμώμενες από τοπικούς φορείς με μικροσυμφέροντα να σταματάνε ή να λιμνάζουν δικαστικά όλα αυτά τα έργα πνοής και πλέον επιβίωσης της χώρας.Δυστυχώς και πάλι έπρεπε η χώρα μας που από ήλιο και ανέμους ξεπερνάει κατά πολύ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσει τα βήματά τους και να αρχίσει εδώ και 3-4 χρόνια αυτές τις επενδύσεις…Πέραν τούτου, επειδή μάλλον η ''πράσινη ανάπτυξη'' έχει γίνει κάτι σαν μόδα στη χώρα αυτή, θα ήθελα σε παρακαλώ την άποψη σου, αν γνωρίζεις βεβαίως, για το ''πράσινο'' έργο των ποδηλατοδρόμων, ειδικά στη βόρειο Αττική, που εν ονόματι της οικολογίας καταστρέφεται το εμπόριο και η τοπική οικονομία…Ηλίας

  2. Ηλία καλημέρα……το θέμα με τις ανεμογεννήτριες το παρακολουθώ απέξω απέξω…δεν είμαι ιδιαίτερα αρμόδια, και ούτε κατέχω το αντικείμενο καλά….απο ενδιαφέρον σαν σκεπτόμενος πολίτης, όπως παρακολουθώ όλα τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, έχω κάπως παρακολουθήσει και αυτές τις εξελίξεις, και ξέρω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών της αιολικής ενέργειας και αυτών που αντιτίθενται σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι βλάπτουν το τοπιο και την υγεία των κατοίκων …..ξέρω ακόμα ότι η κ.Μπιρμπίλη κινείται προς την κατεύθυνση του να προχωρήσει το ζήτημα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και ότι δέχεται επιθέσεις για αυτό…..πραγματικά δεν είμαι τόσο σε θέση να πάρω σαφή άποψη, με κέντρισε το θέμα όμως όπως το είδα στη γερμανική Μπιλντ και το αναδημοσίευσα……Για τους ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα είμαι περισσότερο ενημερωμένη, και βλέπω ότι και σένα σε ενδιαφέρει το θέμα….έχω παρακολουθήσει τις εξελίξεις και ξέρω ότι κατασκευάζεται ένας άξονας ποδηλατοδρόμων που ξεκινάει απο τα βόρεια προάστια, έχει φτιαχτεί μέρος του, και η σκέψη είναι να διασχίζει την αττική μέχρι το νότο…αλλά αντιμετωπίζει αυτό το σχέδιο μεγάλες αντιδράσεις απο τοπικά συμφέροντα που κατηγορούν τους οπαδούς του ποδηλάτου για πρόχειρο σχεδιασμό αυτού του δρόμου, που βλάπτει την κίνηση στα μαγαζιά κλπ…Εγώ είμαι σαφώς υπέρ των ποδηλατοδρόμων , αν και όντως το έδαφος της Αττικής δυσκολεύει…..αλλά ναι, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς μια αλλαγή νοοτροπίας και ποιότητας ζωής…… 28 Απριλίου 2010 1:49 μ.μ.

  3. Ο λόγος που είμαι τόσο επιθετικός στο ζήτημα της αιολικής ενέργειας είναι διότι ακριβώς όπως ανέφερες υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις ,μικροκομματικής φύσεως.Συν τοις άλλοις καλές προθέσεις και βούληση είμαι σε θέση να γνωρίζω πως είχε και ο προκάτοχός της κας. Μπιρμπίλη στα θέματα αυτά και μάλιστα για αυτό το λόγο τόνισα πως εδώ και 3-4 χρόνια έχει αρχίσει να κινείται ταχύτερα…Βέβαια, αυτό που με φοβίζει είναι πως ΗΔΗ έχουν κινηθεί στον τομέα αυτόν όλοι οι γνωστοί- άγνωστοι μεγαλοκατασκευαστές και αυτό με ιδιαίτερα ως προς το κόστος κατασκευής και το ιστορικό τους είναι τρομακτικό…Ως προς τους ποδηλατοδρόμους διακρίνω πως υπάρχουν 2 ακραίες απόψεις.Η μια είναι η λεγόμενη ακτιβιστική και αρκείται στην κατασκευή των ποδηλατοδρόμων χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τους παρακειμένους εμπόρους.Η άλλη άποψη είναι αυτή που αρνείται εξ ολοκλήρου την ύπαρξη ποδηλατοδρόμων ως έργο ανούσιο σε μια περίοδο που οι προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι άλλες.Επειδή τυγχάνει να έχω αρκετή επαφή με αυτές τις περιοχές , εν αρχεί να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Επιπλέον, συμφωνώ μαζί σου ως προς την ιδέα της ύπαρξης ποδηλατοδρόμων αν και η ορεινή διαμόρφωση των περιοχών αυτών είναι αρκετά αποτρεπτική. Παρά ταύτα όμως, με ενοχλεί ΣΦΟΔΡΑ το γεγονός πως ειδικά σε δήμους όπως η Ν. Ερυθραία, το Μαρούσι και η Κηφισιά προβαίνουν στην κατασκευή του έργου χωρίς ταυτόχρονα να έχουν προνοήσει για την κάλυψη των θέσεων στάθμευσης με υπόγειες θέσεις.Θα μου πεις,τότε ποιος ο λόγος τότε να γίνει ο ποδηλατόδρομος αν δε μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης;;Μα ακριβώς εάν υπάρχει ένα σύστημα ολοκληρωμένο με παρκόμετρα και υπόγεια δημοτικά πάρκινγκ τότε αφενός δίνεις τη δυνατότητα σε αυτόν που δεν μπορεί ή δε θέλει το ποδήλατο να κινηθεί στον εμπορικό χώρο για ένα ορισμένο διάστημα και αφετέρου δίνεις πλεονέκτημα χρόνου και χώρου στον ποδηλάτη μέσω των ποδηλατοδρόμων…Εν ολίγοις ,θεωρώ φασιστικό να προβούμε σε αλλαγή νοοτροπίας με το ζόρι, όπως δυστυχώς γίνεται στους περισσότερους δήμους, και να μην γίνει αυτό παρέχοντας όλες τις δυνατότητες, αλλά και το πλεονέκτημα στους ποδηλάτες…Ηλίας

  4. Γεια σου Ειρήνη,θα αρκεστώ να πω ότι θαυμάζω τη στροφή του γερμανικού κράτους να χρησιμοποιήσει την ενέργεια του ήλιου, του νερού και του ανέμου. Μακάρι να μην ήταν τόσο πολυέξοδο, να μπορούσαν και φτωχότερες χώρες να έκαναν κάτι αντίστοιχο σε ευρεία κλίμακα και όχι αποσπασματικά…Καλή σου συνέχεια!

  5. @Ηλία: οι απόψεις σου πολύ ενδιαφέρουσες και σεβαστές……τελικά κάθε κίνηση για πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα σκοντάφτει στην αιώνια δυσκοιλιότητα του ελληνικού κράτους…@Μαριάνα:..ναι, είναι πρωτοπόροι οι Γερμανοί σε θέματα εφαρμογών της οικολογικής αντίληψης στην πράξη….δεν ξέρω αν είναι καλή η επιλογή με τις ανεμογεννήτριες, πάντως με εντυπωσιάζει η δυναμικότητα που δείχνουν στο να προχωρήσουν στην κατασκευή τέτοιων έργων….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: