Ειρήνη Βεργοπούλου

‘La Madone au Chanoine Van der Paele’

canon

Ένας εκπληκτικός πίνακας, που έχει χαρακτηριστεί    ‘αριστούργημα αριστουργημάτων’, με φοβερές λεπτομέρειες, άπειρους συμβολισμούς, και σημεία που προσπαθούν να αναλύσουν και αποκρυπτογραφήσουν οι κριτικοί τέχνης μέχρι σήμερα.

Το έργο φτιάχτηκε κατά παραγγελία, του εντολοδόχου πλούσιου κληρικού Joris van der Paele, ( που απεικονίζεται με τα λευκά άμφια, ως ετοιμοθάνατος), σαν αφιέρωμα σε ναό της πόλης Reims, και τελικά έγινε ο επιτάφιός του, καθώς αργότερα αρρώστησε και πέθανε. Ο βαν ‘Αικ (1390 -1441) έχει ενσωματώσει στο έργο πάρα πολλές σημειολογικές αναφορές, τόσο για τον ίδιο τον εντολοδόχο, όσο και γενικότερα σε θρησκευτικούς συμβολισμούς.

Αριστερά στο έργο απεικονίζεται ο ‘Αγιος Δονάτιος, πολιούχος της πόλης, και δεξιά ο ‘Αγιος Γεώργιος, με πανοπλία μεσαιωνική. Κεντρικά, η Παρθένος με το βρέφος,

σε υπερυψωμένο θρόνο. Ο πίνακας χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική προοπτική του και την ιδιοφυή τεχνοτροπία του, και βρίθει οπτικών αναφορών σε θρησκευτικά και ιστορικά στοιχεία.

Ο παπαγάλος που κρατά ο Ιησούς ως βρέφος, παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο. Εικάζεται ότι είναι αναφορά στο Ave Maria του ευαγγελισμού, βάσει παλαιών λατινικών χειρογράφων.

Madonna+of+Canon+George+van+der+PaeleDetail+Dove-1600x1200-8075

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας του κληρικού, είναι αναφορά στις θνητές ιδιότητές του, σε αντίθεση με το ‘άγιο’ περιβάλλον, και ταυτόχρονα ο Βαν ‘Αικ παίζει με τη μεγέθυνση και την προοπτική.

MUS060717_15-detail boek en bril

Στο παρασκήνιο απεικονίζονται αναπαραστάσεις της Σταύρωσης, όπως και αναφορές στους πρωτόπλαστους, στο ξύλινο τέμπλο.

Jan_van_Eyck_-_The_Madonna_with_Canon_van_der_Paele_(details)_-_WGA7709

* Οι φωτογραφίες είναι από τη Wiki και άλλες πηγές, η συρραφή πληροφοριών και το κείμενο δικό μου.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “‘La Madone au Chanoine Van der Paele’

  1. Εντυπωσιακή ανάρτηση και τόσο ταιριαστή σ’ αυτόν τον «περίεργο» Αύγουστο!
    Όταν μάλιστα μεγεθύνει κανείς τον πίνακα ανακαλύπτει και άλλους συμβολισμούς, ίσως τη «ρόδα ή τον κύκλο της ζωής» που κρατά στα χέρια του ο Άγιος Δονάτιος… μήπως το Δονάτιος, σημαίνει «αυτός που δίνει»; (donner)
    Ευχαριστούμε Ειρήνη! :)

    • Στεφανία μου, η αλήθεια είναι με εντυπωσίασε αυτός πίνακας πολύ, και έψαξα προχθές με πολλη περιέργεια, σε διάφορα σάϊτς για να βρω ερμηνείες και αναλύσεις, τις οποίες και παρέθεσα εδώ πολύ περιληπτικά. Θα μπορούσαν να έχουν γραφεί και πολύ περισσότερα στην ανάρτηση, καθώς το αριστούργημα αυτό είναι γεμάτο από υπαινικτικές αναφορές. Και εσύ με οξύτητα ματιάς πρόσεξες όσα πρόσεξες. Το όνομα του καθολικού αγίου δεν το ήξερα, και το απέδωσα έτσι στα ελληνικά. Εσύ πολύ σωστά εικάζεις μήπως βγαίνει από το donner.
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν και οι δυο αυτές αναρτήσεις, και υπόσχομαι ότι θα υπάρξει δυναμική συνέχεια. Πολλά φιλιά και πάλι ;]]]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: