Ειρήνη Βεργοπούλου

Υπήρχε λόγος σοβαρός που ήταν ο βασιλιάς χλιαρός….

Απολαμβάνοντας χωρίς ενοχές μια ταινία σαν μυρωδικό τσάι, με άρωμα ιστορικό

«Πώς τολμάς να αποκαλείς τους γιατρούς μου ηλίθιους;;….Τους έχω χρήσει Ιππότες!!»
«Αυτό απλά επισημοποιεί την κατάστασή τους»

Αυτή είναι μια από τις πολλές βιτριολικές και ευφυέστατες στιχομυθίες, σε ελεύθερη δική μου μετάφραση, μεταξύ του Δούκα της Υόρκης, που έμελλε να γίνει ο Βασιλιάς Γεώργιος ο ‘Εκτος της Μεγάλης Βρετανίας, και του καινούργιου λογοθεραπευτή του Λάιονελ Λογκ, στην ταινία » Ο Λόγος του Βασιλιά».
Βγήκα από την αίθουσα με κάποιο είδος ενοχής : πώς είχα συγκινηθεί τόσο με μια ταινία που μοιάζει εξόφθαλμα φιλομοναρχική ως προς τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, τη στιγμή που δεν είμαι και ιδιαίτερα φαν του θεσμού της μοναρχίας, όπου και αν υφίσταται;

Φυσικά γρήγορα έδωσα την απάντηση στον εαυτό μου : Είναι ένα έργο κομψοτέχνημα,σαν ένας πίνακας ζωγραφικής των τελών του 19ου αιώνα, με μουντά χρώματα και εκφραστικά πρόσωπα, αλλά που κυριαρχεί εκεί μέσα ο Λόγος, με την απουσία του και την παρουσία του, με τη δυσκολία της εκφοράς του αλλά και με τη συμβολική δύναμή του.
‘Ενα σενάριο πανέξυπνο, που κάθε δεύτερη γραμμή είναι και μια παμπόνηρη και υπαινικτική ατάκα. Και επίσης, αναφορά στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, στην έναρξη του Β’ παγκόσμιου πόλεμου, όπου εμείς οι μεταγενέστεροι πολύ λογ-ικά θα συγκινηθούμε, αφού ξέρουμε τί τραγωδία επακολούθησε , και με ανακούφιση ξέρουμε ότι εδώ τουλάχιστον, είμαστε με τους ‘καλούς’

Το ότι ο Βασιλιάς Γεώργιος ο ‘Εκτος ήταν υπερβολικά βραδύγλωσσος και υπέφερε από αυτό, δεν το ήξερα. Αυτό που ξέρουμε γενικά, είναι ότι ανέβηκε στο θρόνο επειδή ο αδελφός του, που είχε γίνει για λίγο βασιλιάς, ως Εδουάρδος ο ‘Ογδοος, παραιτήθηκε το 1936, γιατί δεν μπορούσε να αποχωριστεί ( αν πιστέψουμε την επίσημη εκδοχή) την αγαπημένη του , την μάλλον ασχημούλα αλλά καταφερτζού, αμερικανίδα κοσμική Γουώλις Σίμπσον .Δεν περάσαν βέβαια και άσχημα στο υπόλοιπο της ζωής τους : ζούσαν στη χλιδή σαν κοσμικοί μέχρι τα γεράματά τους. Η Γουώλις, συνήθιζε να λέει, «δεν γίνεται να είσαι υπερβολικά πλούσιος ή υπερβολικά αδύνατη», αλλά αυτή ήταν και τα δύο.
Τέλος πάντων, από αυτό το καπρίτσιο της μοίρας, ο πρώην ‘Μπέρτι’ ανεβαίνει στο θρόνο μετά την παραίτηση του Εδουάρδου, για αυτό και η Ελισσάβετ η Β’, η κόρη του, είναι εδώ και 50+ χρόνια βασίλισσα και ο Κάρολος ( αιώνιος) διάδοχος, αλλιώς θα ήταν απλά πρίγκηπες.



Στην ταινία, που τη σκηνοθέτησε ένας νέος άνθρωπος, ο Τομ Χούπερ,38 ετών, και το σενάριο το έγραψε ο 73χρονος Ντέηβιντ Σήντλερ, ο μετέπειρα Βασιλιάς θα καταφύγει, απελπισμένος από την ανικανότητα των άλλων γιατρών να θεραπεύσουν τον τραυλισμό του,που του δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στις δημόσιες εμφανίσεις, σε έναν εκκεντρικό λογοθεραπευτή, τον Αυστραλό Λάιονελ Λογκ,και θα αφεθεί στα χέρια του τελικά, πιο πολύ και σαν ψυχοθεραπεία.

Ο Κόλιν Φερθ, ‘απωθημένη αγάπη’ της ‘Μπρίτζετ Τζόουνς’, και περσινός σπουδαίος ‘Σινγκλ Μαν’ ,ανεβάζει και τοποθετεί πλέον τον εαυτό του στο σκαλοπάτι με τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς ηθοποιούς των ημερών μας, ερμηνεύοντας με πιστότητα, λεπτομέρεια, και μεγάλη εσωτερικότητα τη φιγούρα του μονάρχη. Είδα επίκαιρα της εποχής εκείνης στο Διαδίκτυο, και έμεινα…άφωνη παρατηρώντας πόσο κατάφερε ο Φερθ να αποδώσει τη δυσκολία στην άρθρωση, πώς μιμήθηκε τις αναπνοές και την κίνηση των ματιών, που είχε όντως ο Γεώργιος.
(Η μοίρα του Γεώργιου του ‘Εκτου ήταν να πρέπει να είναι στο τιμόνι της αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πόλεμου, οπότε και συνέχισε να εμψυχώνει το λαό με της ομιλίες του. Επίσης στη διάρκεια της βασιλείας του διαλύθηκε η αυτοκρατορία και έγινε Κοινοπολιτεία. Το βάρος των ευθυνών κατέστρεψε την υγεία του και πέθανε νέος, το 1952).


Παρέα στον Φερθ, ο φοβερός και τρομερός Τζέφρυ Ράς, ο λατρεμένος μας ημι-σχιζοφρενής πιανίστας του «Σολίστα», ο συγκλονιστικός Μαρκήσιος ντε Σαντ του «Κουίλς», ο Μπαρμπόσα των Πειρατών της Καραιβικής. ‘Ηρθε πάλι η ώρα του να ξαναχτυπήσει, να μας ξαναεντυπωσιάσει, ως Λάιονελ Λογκ, που με ανορθόδοξες μεθόδους θα τον καταφέρει να αποδίδει κάπως φυσιολογικά το λόγο του, στην νέα εποχή των ΜΜΕ, όταν με το ραδιόφωνο, ο Βασιλιάς έπρεπε να ακούγεται σε όλη την αυτοκρατορία. Αναμέτρηση ερμηνευτική τεράστια, οι δυό τους, μέσα στο Αββαείο του Ουέστμίνστερ, πριν την ενθρόνιση. Βαθιά ανθρώπινος ο Ρας, με εκείνα τα γερτά βλέφαρα που καλύπτουν άπειρες αποχρώσεις συναισθημάτων πάνω στα μπλε μάτια, με έφερε σχεδόν στα δάκρυα καθώς σαν μαέστρος καθοδηγούσε τον μονάρχη στο πώς θα έβγαζε τον κρίσιμο λόγο του στους υπήκοους της αυτοκρατορίας, με την κήρυξη του πολέμου.

Συμπαραστάτριά τους, η χαμαιλέων Χέλενα Μπόναμ Κάρτερ, ένα μπιμπελό από ατσάλι, στο ρόλο της συζύγου του βασιλιά, που ρυθμίζει τα πάντα στον οίκο της με λεπτό σνομπισμό και καλυμμένη αποφασιστικότητα, η μετέπειτα Ελισσάβετ επίσης, σύζυγος του βασιλιά, και που ξέρουμε ότι έζησε ως τα 101 χρόνια της, δημοφιλής ως Queen Mum, εκείνη η μινιόν γριούλα με τα γραφικά καπέλα, που βλέπαμε παρούσα σε όλες τις παλατιανές εκδηλώσεις.

Υπάρχει όμως και ενας άλλος , πολύ σημαντικός, μέρος και αυτός του ανσάμπλ εξαίρετων Βρετανών ηθοποιών που σαν κορώνες στολίζουν το στέμμα αυτής της ταινίας. Είναι ο Ντέρεκ Τζάκομπι, ο μεγάλος θεατρικός ηθοποιός, που υποψιάζομαι, ότι δεν είναι τυχαίο που τον επέλεξαν να παίξει σε αυτήν ταινία, στο ρόλο του Αρχιεπίσκοπου του Καρτέμπιουρι, αυτός, που είχε τόσο διακριθεί στα 70ς παίζοντας τον τραυλό αυτοκράτορα Κλαύδιο στη σειρά του BBC.

Προφανώς πάνε να σαρώσουν στα ‘Οσκαρ, χωρίς να σημαίνει κάτι τρομερό αυτό. ‘Ομως, όπως έλεγα σε έναν φίλο μου, δεν είναι ανάγκη να αγαπάμε τις ταινίες μόνο ,που είναι πάρα πολύ μπροστά, που κάνουν τομές στο σινεμά, που θα τις βλέπουν και σε εκατό χρόνια και θα τις προσκυνούν. Μπορούμε να αγαπάμε και κάποια κεντήματα, όπως αυτήν, που δεν είναι μεγαλοφυείς, αλλά όμως είναι ευφυείς και όμορφες, σαν μια ήρεμη βόλτα που σε συγκινεί, χωρίς να είναι η συγκλονιστική περιπέτεια. ‘Ισως γιατί και αυτά τα ‘ταπεινά’ κομψοτεχνήματα μας έχουν λείψει.

Οι εικόνες, από πάνω προς τα κάτω:
1. Η αφίσσα της ταινίας
2. Γεώργιος ο ‘Εκτος και η σύζυγός του Ελισσάβετ.
3. Ο Εδουάρδος και η Γουώλις.
4. Ο Φερθ στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας.
5. Ο Λάιονελ Λογκ.
6. Ο Τζέφρυ Ρας.
7. Ο Ντέρεκ Τζάκομπι ως Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπιουρι.

Single Post Navigation

29 thoughts on “Υπήρχε λόγος σοβαρός που ήταν ο βασιλιάς χλιαρός….

  1. Πολλά φαίνεται να μας έχουν λείψει…όπως τα καλογραμμένα κείμενα-κριτική μιας σίγουρα ποιοτικής ταινίας…και οι δαντέλες, όχι μηχανής, οι χειροποίητες…φαντάσου μια τέτοια την έχω κάνει κάδρο!

  2. Καλημέρα αγαπημένη μου Στεφανία, πολλά φιλιά ;-)))))

  3. No (more) comments. Simply wonderful – film and post. :-)

  4. Σού μου!!….σε ευχαριστώ πάρα πολύ ;-)))

  5. Τι να πω; Δεν έχω λόγια… Ανάρτηση αντάξια της ταινίας και της Ειρηνούλας μας! Πολλά μπράβο και πολλά ευχαριστώ γιατί εξέφρασες με τον μοναδικό σου τρόπο όλα όσα θα ήθελα να γράψω για την ταινία, συμπληρώντας τα με πολύτιμες πληροφορίες!

  6. Ωωω….Μαριάννα μου αγαπημένη, καλώς ήλθες στο φτωχικό μου!!…σε ευχαριστώ πάρα πολύ γλυκιά μου!!….Βλέπω ότι περνάς σινεφίλ φάση, και παρακολουθείς πολλές ταινίες…..χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου , καλημέρα <3<3

  7. To ΣΟΝΑΦΕΤΣ ήταν έμπνευση από το νικνεημ της αγαπητής συνονόματης παραπάνω.

    Υπέροχη ανάρτηση, Ειρήνη μου!

    Υπέροχη ταινία!

    Να τα πάρει τα Όσκαρ! Να τα πάρει!

  8. Ω! τί έκπληξη!!…Στεφανούκο μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ :-)))*

  9. O Jacobi είναι επίσης σε περιοδία αυτή την περίοδο με τον καλύτερο, ίσως, Lear των τελευταίων δεκαετιών http://www.donmarwarehouse.com/pl114review.html

    Τώρα αν μπορεί κανείς να βρει εισιτήρια άλλο θέμα. Όμως το Μέγαρο Μουσικής θα μεταδώσει την παράσταση την Παρασκευή 25/2 στα πλαίσια του National Theatre Live http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=502

  10. Θανάση, το ξέρω, και έχω σκάσει που δεν το πήρα χαμπάρι νωρίτερα, για να βγάλω εισιτήριο, αν και και πάλι, δύσκολο θα ήταν….έχω διαβάσει σε ξενα σάιτς για αυτήν την παράσταση και οι κριτικές είναι υμνητικές…..τουλάχιστον να τη δούμε βιντεοσκοπημένη….ευχαριστώ για την επίσκεψή σου ;-)))

  11. Καταπληκτική η περιγραφή και η άποψη! Συμφωνώ σε όλα!
    Είναι μια εξαίρετη ταινία που δεν κάνει «φιλομοναρχισμό» κατα τηνταπεινή μου γνώμη. Αντιθέτως μας φωνάζει: «ο βασιλιάς είναι γυμνός»! Είναι τραυλός έιναι ανασφαλής και απροστάτευτος σαν ένα χαμίνι χωρίς τη μαμά του. Ελαφρά καταθλιπτικός και καταθλιμένος ανεξήγητα (ποιός ξέρει τι τράβηξε στην παιδική του ηλικία…) ο βασιλιάς γίνεται συμπαθής λόγω της αδυναμίας του…Ο κόσμος σύσωμος απέναντι σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο περιμένει να ακούσει απο το στρατόπεδο των πρωταγωνιστών της μονομαχίας κάποιον για να τον εμψυχώσει. Και αυτός εμψυχώνεται από έναν τυχάρπαστο «μάστορα» ένα είδος πρακτικού γιατρού και κομπογιανίτη (αφού δεν έχει πτυχία) που τον διορθώνει με θάρρος. Μοιάζει σαν παραολυμπιάδα που ο κόουτσ κερδίζει το βραβείο με έναν ανάπηρο αθλητή πλην όμως βασιλέα και αυτοκράτορα!
    Θα πρέπει να είναι η πραγματική ιστορία γιατί τα σενάρια της ζωής είναι τα εκπληκτικότερα! Είναι ένας Ύμνος για τον Άνθρωπο πάντως και για τη θέλησή του, την μαθητεία (την σχέση δάσκαλου-μαθητή) και σίγουρα μοιάζει ο Λαϊονελ Κίνγκ να την κερδίζει με μαριονέτα του τον βασιλέα Γεώργιο! Πιο αντιμοναρχική δεν θα μπορούσε να είναι η ταινία…..
    Σίγουρα το γεγονός ότι ο «κόουτς» κατάγεται από την Αυστραλία (όπου δεν καταλαβαίνουν από μοναρχίες και παρόμοια,) συντείνει στην απομυθοποίηση του αυτοκράτορα, του τόσο συμπαθέστατου κατά τα άλλα…

  12. Ωραία η παρέμβασή σου Γιώργο, ευχαριστώ. Δεν ανοίγει το λινκ για να δώ στοιχεία σου, πάντως ευχαριστώ για το μοίρασμα των σκέψεων.

  13. Παράθεμα: Tweets that mention Υπήρχε λόγος σοβαρός που ήταν ο βασιλιάς χλιαρός…. « Ειρήνη Βεργοπούλου -- Topsy.com

  14. Εσύ κοπέλα μου έκανες διδακτορική διατριβή! Δεν έχω δει την ταινία, θα την δω όπωςσδήποτε, αλλά μου αρέσει ο τρόπος της παρουσίασης που κάνεις γιατί με μεγάλη μαεστρία περνάς σε καταστάσεις προσωπικών συναισθημάτων, κάτι που λείπει εντελώς από τις κλισέ και στείρες επαγγελματικές κριτικές. Θέλω να σταθώ σε εκείνο το σημείο που λες ότι βγήκες με κάποιες ενοχές …για μοναρχικές συμπάθειες. Εδώ ασυναίσθητα ίσως νομίζω πως θίγεις ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τα θέματα αντιπροσώπευσης και δημοκρατίας και που στην εποχή που ζούμε, μια εποχή της πλήρους μιντιακής κυριαρχίας και της ολοκληρωτικής διαμόρφωσης της λεγόμενης «κοινής γνώμης» όλα αυτά αποτελούν λεκτικά σχήματα άνευ αξίας και ίσως να μην είναι και τόσο παρόλογο ότι κάποιοι μοναρχικοί θεσμοί μπορεί να πατάγανε πάνω σε κάποιες αρχές. Σήμερα η εξουσία δεν σέβεται τίποτα και με τα όργανα της μπορεί άνετα να κάνει το μαύρο άσπρο και τούμπαλιν.
    Καλή σου μερα!

  15. Φίλε Ναυαρίνο καλημέρα και ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια είσαι ένας τζέντλεμαν…χαίρομαι που και σένα σου άρεσε η παρουσίαση, ό, τι κάνουμε στη μπλογγόσφαιρα το κάνουμε με μεράκι, για την ψυχή μας, όπως έλεγε και κάποιος σπουδαίος για την τέχνη.
    Και εγώ πιστευώ ότι η τανία εμμέσως θίγει και το θέμα της επιβολής των ΜΜΕ, που τότε ξεκίναγε η παντοδυναμία τους, με την έλευση του ραδιοφώνου, που ανάγκαζε τον Βασιλιά να πρέπει να αποδώσει καλά.
    Είχε αρχίσει η εποχή του «ιματζ».
    Κατά τα άλλα, καμιά ‘ενοχή’ πλέον, γιατί όλοι συμφώνησαν ότι τους άρεσε πολύ η ταινία!!!…καλή σου μέρα ;-)))))

  16. ειναι σιγουρο πως θα δω την ταινια, η παρουσιαση σου μαγευτικη

  17. Τιτίκα μου, θησαυρός ψυχής εσύ :-))))*

  18. πολυ ωραια η κριτικη σου καλη μου φιλη. Με λιγη εξασκηση ακομη νομιζω πως θα εχεις αγγιζει την τελειοτητα του λογου.Καλο σου απογευμα και παντα με ορεξη και χαρα για δημιουργια.

  19. Πολύ ουσιαστική προσέγγιση της ταινίας. Μου άρεσε και μένα πολύ. Εξαιρετικός ο Κόλιν Φερθ και εδώ. Ανάσα τέτοιες ταινίες μέσα στη μαζική παραγωγή σκουπιδιών.

  20. Βίκυ μου καλησπέρα, ευχαριστώ, επίσης εύχομαι πάντα και σε σένα όρεξη για χαρά και δημιουργία….χαιρετίσματα εκεί στην Ελβετία ;-)))

  21. Μαρία μου, χαίρομαι πολύ που συμφωνείς και σου άρεσε!!…καλησπέρα ;-))

  22. Ομολογώ πως κι εγώ σκεφτόμουν «πώς να πάω να δω μια ταινία «φιλομοναρχική»», στην αρχή -αλλά με τέτοια περιγραφή θα την δω σίγουρα. :)

    Εξαιρετικά όμορφα γραμμένο κείμενο κριτικής Ρηνούλι μου, μπράβο!

  23. Νατασσούλι μου , σε ευχαριστώ και σένα πολύ πολύ!!!

    ‘Ημουν έτοιμη να δεχτώ αρνητικές απόψεις, ότι δηλαδη δεν θα έπρεπε να επαινεθεί μια φιλομοναρχική/απολίτικη ( ;) ταινία. ‘Ομως διαπίστωσα ότι άρεσε στους περισσότερους, και σε άτομα των οποίων η γνώμη μετράει για μένα και οι πολιτικές θέσεις τους κάθε άλλο παρά συντηρητικές είναι, και συμφώνησαν με αυτά που γράφω, οπότε..ανακουφίστηκα.
    Διότι το βλέπουμε σαν ΤΑΙΝΙΑ και όχι σαν πολιτικό μανιφέστο. Και επίσης, από τη στιγμή που συγκινεί και αρέσει, έχει πετύχει το στόχο της.

  24. Βίκυ μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ;-)))

    …ναι, Uebung macht den Meister, ως γνωστόν, και θέλουν όλα κόπο και υπομονή, ξέρεις εσύ!!!

  25. Καλησπέρα :)))))))
    Την είδα την ταινία στον Δαναό.. Μου άρεσε πολύ.. Σίγουρα όχι αριστούργημα, αλλά με πολλά μηνύματα και ωραίες ερμηνίες.
    Το σημαντικότερο μήνυμα της η δύναμη της φιλίας και η σπουδαιότητα του να προσπαθείς!!! Φιλιά Ειρήνη μου!

  26. Ακριβώς, δεν μιλάμε για αριστούργημα, το λέω στο τέλος, αλλά για μια καλοφτιαγμένη ταινία που συγκίνησε πολύν κόσμο, και …»αντιμοναρχικούς»…..φιλιά φίλη συνμπλόγγερ Ρόουντ :-)))

  27. Να υποθέσω οτι πρόκειται για την πιό διαβασμένη σου ανάρτηση φίλη Ειρήνη???\
    Πολύ καλή δουλειά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,ένα μικρό κομψοτέχνημα(μικρό διότι η σκηνοθεσία ήταν απλά τηλεοπτική).Στα χέρια ενός Altman ‘η ενός Ivory(στις καλές του εποχές)θα μιλάγαμε για αξεπέραστη ταινία.
    Οσο για την συμπάθεια των Αγγλων στην μοναρχία(βλέπε Queen)τι να τους κάνουμε???Τουλάχιστον κινηματογραφικά είναι άψογοι.

  28. Είχα πεθυμήσει τις ταινίες του ‘Αιβορυ Ακάντεμυ.. η εποχή μας δεν ευνοεί για τέτοια διαμάντια πλέον…..έτσι συμπάθησα τον «Λόγο» γιατί μου έφερε κάπως την «αύρα» των ταινιών του ‘Αιβορυ…. θα προσπαθήσω και για καλύτερα……ευχαριστώ :-))))

  29. Anna Papadopoulou on said:

    καλημερα φιλεναδα
    το ευχαριστηθηκα το κειμενο σου σχεδον όσο και την ταινία…μεστος ο λόγος σου ουσιαστικος με εκεινη την λεπτη δόση χιουμορ και γλυκιας ειρωνίας….σοβαρος και αναλαφρος σαν ενα λεπτο πεπλο αεράκι δροσερο , με την σωστη δοση προσωπικης «αποκάλυψης» και ιστορικων στοιχείων….και σκέφτομαι οπως καθε φορα που διαβαζω κατι δικό σου…..κατεχεις τον λόγο φιλεναδα, αυτο ειναι το στοιχειο σου, συνεχισε το υφος σου θα ειναι σχεδον αναγνωρίσιμο……
    οσο για την προσωπικη μου άποψη για την ταινία….ναι απο επαγγελματικη και μόνο διαστροφη θα ήθελα μεγαλυτερη εμβαθυνση στους ψυχολογικους παραγοντες….χαχαχ αλλα ειπαμε απο επαγγελματικη διαστροφη
    μία παράκληση συνεχισε
    please

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: